Sofia Postcrossing Meetup 2022

Посткросинг среща, посветена на Световния ден на пощенската картичка

ИСТОРИЯ НА ПОЩЕНСКАТА КАРТИЧКА

За да стигнем до днешното събитие първо ще проследим Историята на пощенската картичка. А тя е свързана с развитието на пощенските услуги и фотографията. Пощенската картичка се появява на бял свят през втората половина на 19в. , а именно през 1869 г. в Австро-Унгария, по идея на Емануел Херман, който е преподавател във Военната академия. Тази нова за времето си пощенска услуга започва бързо да се разпространява в Англия, Германия и Швейцария. До нашата страна пощенските картички са стигали с кораби по р. Дунав до градовете Русе, Видин, Свищов и Силистра. Първата илюстрована картичка в България е издадена през 1892 г. по време на Първото земеделско и промишлено изложение в Пловдив. Но разпространението на пощенските картички бележи истински бум след приемането на Закона за пощите през 1897г. Този закон дава разрешение на различни държавни институции и частни лица да издават пощенски „откритки“ или с други думи обикновени илюстровани картички. Преди това илюстрованите картички са се издавали инцидентно.

Postcard from the late 1800s.
Пощенска картичка, изобразяваща хора, които се качват на влак в Колорадо, САЩ, 19 век.

Колекционирането на пощенски картички и изгледи е начинът да се запази ценната информация за важни исторически и културни събития, която те носят и да се съхранят за поколенията паметниците на културата. Чрез пощенските картички пред нас оживяват градове, сгради, улици, площади, личности, които вече отдавна не съществуват или времето е променило до неузнаваемост.

ПРОЕКТЪТ "ПОСТКРОСИНГ"

И така стигаме до 2005 година, когато португалският студент Пауло Мигалаеш създава проекта „Посткросинг“. Пауло обича да получава пощенски картички от приятели и роднини или пък от някой непознат от далечна страна. Наясно е, че доста хора споделят тази тръпка, но не съществува добър начин, чрез който хората да се свързват помежду си. И така в него се ражда идеята да създаде онлайн платформа за тази цел, която нарича „Посткросинг“. Целта на платформата е да свързва хората по света чрез пощенските картички, независимо от тяхното местоживеене, възраст, пол, раса и религия. На официалния сайт Postcrossing може да се запознаете в детайли с тази прекрасна идея. С течение на времето много хора прегръщат идеята за този международен приятелски обмен и така се раждат различни направления в тематиката на пощенските картички. Тук само ще споменем едни от фаворитите – сините котки на Ирина Зенюк и симпатичните животинки на Владимир Зарубин, които са се превърнали в колекционерска страст.

Котките на Занюк
Сините котки на Занюк

ПОСТКРОСИНГ ПО СВЕТА И У НАС

В подкрепа на това, че Посткросинг не е обикновено хоби, а истинска страст, са посткросърите Веси Андонова от България и Михнеа Радуку от Румъния. Веси е основател на сайта Postcrossing Bulgaria, на който предлага картички, пощенски пликове и марки на български и чуждестранни теми. Любопитното е, че е създала лого на Посткросинг България, което присъства на картичките, които предлага. Изображението е лъв и вграден в гривата му пощенски плик с пространство за изписване на идентификационния номер на изпращаната картичка. Михнеа е основател на сайта Postcards Market. На своя сайт той предлага картички в серии като: Световни флагове, Световни карти, Футболни стадиони и много други. Освен картички, запалените посткросъри могат да си поръчат филателни аксесоари, книжки, албуми и още много други глезотийки.

WPD SOFIA POSTCROSSING MEETUP 2022

Събитието, което организираме съвместно с Web Design Art Studio ще се проведе на 01.10.2022 г. в сладкарница Cafe Ma Baker, ул. Николай Хайтов 28А, гр. София от 13:00 ч. То е посветено на деня на пощенската картичка и цели да събере заедно съмишленици, за да прекараме заедно два-три часа в сладки приказки и разбира се – писане на картички. Записвания до 25 септември на следния формуляр тукЗаповядайте да опитате от вкуса на Посткросинг!