Образователен куклен театър “Рачко Закачко”

Здравейте, скъпи приятели на кукления театър!

На 15.05.2022 се състоя нашето първо безплатно събитие – занятието образователен куклен театър по българската приказка в рими „Рачко Закачко“ от талантливия поет Атанас Цанков.

Магията на кукления театър завладя децата и те останаха очаровани от героите на приказката. Главният герой Рачко имаше един проблем – все не можеше да си намери приятелчета за игра. Но за щастие Жабата успя да му помогне.

Децата с ентусиазъм участваха във всички етапи на занятието – работа с книжката, разучаване на песничката и отгатването на гатанките. Но, разбира се, най-вълнуващо беше разиграването на самото представление от самите тях.

Радостта в очичките им беше заразителна, когато си разпределяха куклите и всяко дете имаше отношение и предпочитание към определен герой. Старанието да влязат в роля и да променят гласа си издаваше вълнението и сериозността, с която възприемат нещата.

Изключително сме щастливи да дадем шанс на повече деца да се докоснат до вълшебството на кукления театър с прекрасните кукли, които специално изработва за нас невероятният творец Богдана Бистрекова. Общуването с тези симпатични герои води децата в красивите кътчета на детските приказки, в които могат да преживеят много интересни случки.

Приказките в рими на Атанас Цанков са безценни перли в нашата детска литература и заслужават да станат част от живота на повече деца. Смешно-поучителните истории представят много познати ситуации от живота на децата. Чрез преживяването на емоциите на героите детето влиза в своя собствен емоционален свят и преработва своите лични преживявания.

Друг основен момент при приказките е, че са много лесно запомнящи се и децата неусетно ги научават наизуст. Този любопитен факт може изключително много да помогне на деца, които имат затруднения с изговарянето на определени звукове. За ползите от кукления театър вече сме разказвали подробно и можете да прочетете тук.

В заключение може да кажем, че освен чистото забавление за децата, това занимание има развиващ характер и допринася за хармоничното изграждане на детската личност.

Ще се радваме да споделим с вас още куклено – театрални емоции!

Още снимки от кукления театър може да видите на нашата фейсбук страница тук: